Slik feirer du jul i øst og vest

For oss nordmenn er jula synonymt med samhold, god mat, rengjøring i hus og hjem, julegaver under et pyntet juletre også videre. Og slik vil vi gjerne ha det, når snøen laver ned og kuldegradene kryper godt under null. Men hvordan feirer de egentlig jul i andre land? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Asia

Dessuten er det ikke alle land der de feirer denne høytiden, og det handler først og fremst om religiøs overbevisning. Men det er likevel mange land i Asia som feirer jul på sin egen måte.

Vietnam

I Ho Chi Minh er det vanlig at folk samles i sentrum på første juledag for å feire. De fleste butikker og restauranter er pyntet og folk kaster konfetti og koser seg. Folk kan gå i butikkene å handle og man nyter lokale tradisjonelle delikatesser. Også fordi landet er en gammel fransk koloni, er mange påvirket av den måten å feire jul på. Noen setter opp krybber som betegner Jesu fødsel. 

Japan

I Japan har det ikke vært lange tradisjoner for julefeiring. Likevel har både media og vestlige tradisjoner påvirket hvordan japanerne ser på julefeiringen. Det er veldig viktig for dem å spre glede. Og mange forelskede par liker å gjøre noe romantisk som å overøse hverandre med gaver og smykker. Nesten som Valentines Day. Man spiser stekt kylling og leke med jordbær og krem. Det er vanlig å spille "daiku", bedre kjent som Beethovens niende symfoni.

India

I India er det bare 2% kristne, men om du trodde dette var en liten flokk med julenisser må du tenke om igjen. Dette tilsvarer nemlig over 20 millioner innbyggere, like stort som Skandinavia. Vil du ha skikkelig julefeiring anbefaler vi å reise til Mumbai. De pynter kirkene med blomster og lysestaker for å markere jula. I stedet for å pynte vanlige gran eller furutrær, bruker inderne banan eller mangotrær. Med lys signaliserer inderne til hverandre at Jesus er nær. Og alt som kan pyntes, blir pyntet.

Sjekk ut disse kule julegenserne med lys da!

En julegenser med lys er tingen for denne karen

Afrika

I Afrika er det mange kristne og mange elsker jula akkurat som her. Men det er jo så lite snø der. Her skal vi se på noen land som feirer jula.

Kenya

Mange reiser land og strand for å være sammen med sine familier. De elsker å pynte og både hus og kirker pyntes med fargerike ballonger, bånd, dekorasjoner, blomster og grønne blader. Det pyntes også med jukse-snø foran hjem og butikkfasader. I stedet for slede, kommer gjerne julenissen på sykkel eller kamel, eller kanskje en bil.

Marokko

Vi tenker ikke på julefeiring når vi sier Marokko. Her er de fleste muslimer, men likevel er det mange som har delte statsborgerskap og stor påvirkning fra Europa. I Marokko kan man ri på kamel i ørkenen akkurat som på Jesus tid. Hoteller og restauranter i Marrakesh og Tangier er ofte proppfulle med spanjoler og franskmenn, byer som pyntes til fest også i jula. Julefeiringen er likevel nokså annerledes enn hva vi er vant med her, der de heller feirer det nye året uken etter.

Amerika

For mange mener nok at de kommersielle effektene kommer fra Amerika, med Walt Disney, Coca Cola også videre. Men Amerika er mer enn USA. Hvordan gjør de det i andre land i vest?

Argentina

Argentina er et land med katolikker, og her feires jula etter lange reparasjoner og advents-feiring. Her putter de vatt-baller på alle slags trær for å representere snø. Hus og hjem er dekorert med lys, pynt og hagenisser. De pynter også med krybben kalt "pesebre". I Argentina liker de å sende opp lampetter med lys inni. 

Alaska

Kanskje mener noe at det er her julenissen kommer fra, og hvordan gjør de det her? Med alle de rette forholdene, er det ikke mye som skal til før også en nordmann får julestemning her. Folk samles i sentrum med stands for kunst, lokal mat og julegaver av forskjellig slag. Vi kan nesten føle at vi er i nærheten av julenissens skjulested. Husene blir dekorerte og folk feirer med god mat og julegaver på julekvelden. 

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post