Slik ble julegensere en trend

Julegensere har for alvor inntatt det norske markedet, etter at det allerede har vært populært i flere år blant annet i USA. Det var her at trenden, ikke overraskende, oppstod under navnet "Ugly Christmas Sweater". Nå skulle man ikke nødvendigvis være stivpyntet under hele julefeiringen, men man skulle heller bære et plagg som spredte glede og humor. En julegenser består ofte av figurer relatert til julefeiringen, som snømenn, reinsdyr og juletrær, og har gjerne knæsje farger og godt synlige elementer. Det som dog er veldig fint med julegensere er at det ikke finnes noen regler for hvordan de skal se ut - så her er det garantert mulig å finne noe for enhver smak!

Gammel, men ny trend

Julegensere slik vi kjenner de dag ble først skikkelig populært i USA de siste tiårene, selv om trenden har eksistert helt siden starten av 1900-tallet. Ifølge enkelte kilder skal det ha vært Bill Cosby som gjorde denne typen ge­nsere populære på 80-tallet, da han i rollen som familiefar i en sitcom-serie dro på seg en ullgenser med miksede farger og mønstre i "julete stil". Det skulle ikke mer til før salget av lignende gensere eksploderte, før det igjen døde noe ut på 90-tallet.

På 2000-tallet ble det blåst nytt liv i julegenser-trenden. Det har til og med blitt utgitt flere bøker som omtaler seg selv som "guider til den ultimate julegenseren". Trenden har kanskje også forandret seg noe etter høydepunktet på 80-tallet, da man i dag gjerne bærer en julegenser med et ironisk smil om munnen, samtidig som de gjerne skal være så detaljerte som overhodet mulig. 3D-effekter, blinkende lys og kanskje til og med lydeffekter er nemlig ikke uvanlig på dagens julegensere!

Hvem går med julegensere?

Mens julegensere tidligere kanskje var forbehold "hipstere" og de som turte å skille seg ut, så er det nærmest obligatorisk i enkelte kretser å finne frem julegenseren når adventstiden og julefeiringen nærmer seg. Mens enkelte familier kjører matchende julegensere under julemiddagen, så har andre igjen konkurranser om å ikle seg den genseren som gir mest mulig oppmerksomhet. Skal du på en fest der antrekket er dress? Ikke noe problem, men du tar naturligvis med deg en julegenser som du kan tre over hvitskjorta når klokka begynner å bli sent.

Akkurat hvorfor denne trenden med julegensere appellerer til såpass mange, er nok vanskelig å sette fingeren på. For mange er julefeiringen forbundet med stress og mange forberedelser, slik at det for de voksne nok kan være en god følelse å ta på seg en uformell genser som gjør hele feiringen noe mer uhøytidelig. Kanskje føler man seg litt barnslig igjen, slik at julegensere kan dra vekk litt av fokuset fra gavehysteriet og heller samle familien til det julen faktisk handler om igjen?

Ikke vet vi, men at trenden om julegensere har kommet til å bli, det er vi i alle fall ikke i tvil om!


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post