Rare juletradisjoner fra verden over

Norge har også noen merkelige tradisjoner.

Ok, vi har noen rare juletradisjoner i Norge. Noen kler seg i julegensere og nisseluer, noen tar på seg kostymer og går julebukk, og vi gjemmer en mandel i grøten og gir finneren en ekstra påskjønnelse, ofte i form av en marsipangris(!)

I Kina gir de hverandre epler innpakket i cellofan.

Men vi er ikke alene om å ha sære og til dels bisarre juletradisjoner. Nei, det finnes betraktelig underlige (sett med våre øyne, selvfølgelig) tradisjoner andre steder i verden. Eksempelvis er det i Kina lang tradisjon for å gi hverandre epler innpakket i cellofan rundt juletiden, noe som egentlig er ganske underlig da Kina ikke er et spesielt religiøst land sett med kristne øyne. Og jul feires ikke på samme måte som her hos oss – i hvert fall ikke i samme omfang.

I Australia forbinder de julefeiring med strandliv.

I Australia er Rudolf og de andre reinsdyrene ikke overraskende byttet ut med kenguruer. Det er jo mer praktisk på den måten, men for en nordboer vil det utvilsomt se betraktelig underlig ut med en slik ekvipasje som hopper hen over stranden. For det gjør den i Australia, da julen faller på den årstiden som regnes som sommer «down under» (midt i skolenes sommerferie faktisk), og i motsetning til å sitte inne og drikke gløgg foran peisen feirer australierne julen på stranden med bading og grilling.

En annen besynderlig skikk som neppe ville slått like godt an her hjemme på berget stammer fra Arizona. Der begynte nemlig en skytterforening utenfor Phoenix å tilby julekort med tradisjonelle julemotiver, rent bortsett fra at man også var bevæpnet. Dette ble en så stor suksess at andre foreninger begynte med det samme, og i dag er det helt vanlig med julemotiver fra Arizona, tungt bevæpnet i full julemundur.

I Finland fyres det litt ekstra i saunaen i julen, og på Island får slemme barn poteter i julesokkene sine. I Spania konkurrerer butikkene om å ha de flotteste julekrybbene, ofte utstyrt med levende figurer i form av skuespillere som har perfeksjonert seg til nettopp dette.

I Ireland feirer de også med julegenser

Ireland ligger før oss i Norge. Der har alle en julegenser hengende i skapet. Hvert eneste år, noen dager før julen ringes inn, møtes alle ute i gatene for en skikkelig fest - og julegenseren er obligatorisk. Irene selv kaller dette er en ugly christmas sweater, og det er nettopp derfor vi her hjemme kaller det for stygge julegensere, selv om mange av oss egentlig synes de er ganske så morsomme og fine. 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post