Nisselue

Det perfekte hodeplagget å bruke til en julegenser er selvfølgelig en klassisk nisselue.

En nisselue er en lang, rød topplue, som stakker fra europeisk folketro. Blant bønder i Skandinavia var faktisk nisseluen en vanlig luetype frem til slutten av 1800-tallet.

Den nisselua vi i dag ser på som den “klassiske”, med hvit pelskant og hvit dott, stammer fra den amerikanske julenissefiguren Santa Claus – og tro det eller ei så var det faktisk reklamene til Coca Cola på 1930-tallet som gjorde at dette ble standarden for hvordan en nisselue skal se ut.

Nisselue – de forskjellige variantene

Nisselua har gjennom historien variert i utseende og fasong. Fjøsnisser beskrives som små menn med langt skjegg, grå klær og en rød lue – slik mange bønder og fiskere gikk kledd på 1700- og 1800 tallet i Nord Europa. Men lua var ikke noe fast hodeplagg – det var faktisk danske tegnere i Roma som utviklet bildet av julenissen og gjorde nisselua til et kjennetegn.

Nisselua har blitt fremstilt på forskjellige måter opp gjennom historien. I noen tradisjoner var nisselua grå innvendig, og dersom man tok den på seg på vranga, ble man usynlig.

I dag blir julenissen fremstilt som en stor og røslig type, med en rød heldekkende dress, og en lang, rød nisselue. Dette er noe helt annet enn for noen hundre år siden.

I TV-serien Jul i Blåfjell har nissene blå nisseluer. Dette har ført til at salget av blå nisseluer har økt, samt at folk lager dem slev, og blitt mer populært de siste årene.

Nisselue i Norge

I Norge har røde luer en lang tradisjon, men den har også blitt brukt for å vise sitt politiske ståsted. Under andre verdenskrig var det flere som markerte sin motstand mot den tyske okkupasjonen og Quisling ved å bære en rød nisselue. Konsekvensen av dette ble at det en stund var ulovlig å bære nisselue offentlig. Nisseluene ble sett på som et nasjonalt symbol. Ettersom det ble ulovlig ble en binders i jakka vanlig.

Kilde: Wikipedia

Trenger du en nisselue? 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post