Mark Darcy - den stygge julegenserens opphavsmann?

Det var nok neppe denne karakteren fra Bridget Jones dagbok fra 2001 som fant opp julegenseren, men han hadde virkelig en påvirkning på folk over hele verden. Hans jule-grønne genser med det morsomme reinsdyret fikk folk til å sperre opp øynene.

Og det var ikke uten grunn regissøren valgte nettopp mr. Darcy til å bære den stygge julegenseren. Den pedantiske bedreviteren vi møter i starten av filmen, trengte en lærepenge, noe han absolutt fikk med denne hysteriske julegenseren.

Det ble testet ut både morsomme julenisser, snømenn og et juletre, men det var reinsdyret som gjorde forskjellen. Samtidig som den så veldig hjemmestrikket ut, fikk filmskaperne akkurat det utrykket de ønsket.

Om det var akkurat denne mega-populære filmen for snart 20 år siden som var den innvirkende faktoren her i Norge, er vanskelig å si, men at det gikk rett hjem, det er det ingen tvil om. Snart skulle alle ha en stygg julegenser med morsomt motiv. 

Stygge julegensere tok helt av!

For med suksessen til Bridget Jones og hennes dagbok, ble det satt i gang en rekke trender. Ikke bare spilte filmen på klisjeene rundt det å være ung, singel og aldri finne kjærligheten, men også det normale utseende som alle strever etter å ikke ha. Men hovedkarakterene i filmen fikk også frem det komiske i denne liten etter kjærlighet, romantikk og lykke.

Mark Darcy

Det å sette ting på spissen, er også litt av poenget med julegensere. De skal live opp en ellers rutinemessig og til tider kjedelig høytid, der de fleste egentlig bare venter på å komme tilbake til skole og arbeid. 

Litt av budskapet i filmen, var nemlig å få fram at kjærligheten ikke kunne rasjonaliserer, og at kjærligheten både er vill, dum og ikke minst irrasjonell. Da kan man like gjerne i kle seg en stygg julegenser for anledningen.

En tradisjon på festlig party

Og disse stygge, men dog morsomme julegenserene har virkelig fått fotfeste i de norsk hjem. Et plagg å ta på seg når man skal på julefest den 2. juledag eller til nyttårsfeiringen uken etterpå. Det gjør stemningen lett og påtakelig morsom. Det skal ikke mye til før man letter stemningen og den havner fort i taket når den ene etter den andre vrenger av seg frakken eller vinterjakken. 

Det hele kan bli en juletradisjon i seg selv, og kanskje man kan starte en lukket loge basert på stygge julegensere. Kanskje man kan avlegge en ed som alle må si. Bidraget går til årets nye medlem som får sin egen stygge julegenser tredd ned over hodet i en høytidelig seremoni. Dette er bare fantasi, men det går an å gjøre mye med en morsom julegenser med lattermilde motiv. Har du lyst på en slik julegenser, da kan du sjekke ut dette utvalget her!


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post