Nisseluer, alveluer og andre luer til julefeiringen

Husker du den følelsen du fikk da «julenissen» kom på døra med presanger på julaften da du var liten? Ikke vi heller, ettersom de fleste husker lite fra såpass tidlig i livet. Men hvis man noen gang i voksen alder har vært utkledd som nisse og trappet opp på døren til sine egne eller andres barn, så har man opplevd spenningen barna føler når selveste julenissen banker på. Så hvorfor ikke sørge for en ekstra hyggelig julefeiring for de minste ved å ikle deg komplett nissekostyme, nisselue eller et annet julekostyme?

Historien til nisseluen

Nisseluen, og for øvrig resten av kostymet til julenissen slik vi kjenner det i dag, er ikke eldre enn rundt hundre år gammel. Den røde drakten med den røde topplua, gjerne med en hvit dusk på slutten av den langthengende lua, er den ikoniske julenissen slik vi kjenner den. Det var på starten av 1900-tallet at figuren «Santa Claus» oppstod i USA, og det er primært gjennom reklamekampanjer at den tykke mannen fra Nordpolen har blitt såpass kjent. For eksempel ble hans alver med sine grønne alveluer også skapt gjennom amerikansk populærkultur tidlig på 1900-tallet.

Luetypen var allikevel vanlig i Europa flere hundre år tidligere, men da primært av bønder og kanskje til og med det man kalte for fjøsnisser. Dette var i grunn små menn med mye skjegg, som ofte bar en lue som ligner på dagens nisselue. Rød topplue var dessuten et motesymbol i Norge i flere århundrer, samtidig som rød nisselue ble hyppig brukt av motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Faktisk såpass mye at det ble innført forbud mot å bære de – så hvis det skulle bli krig igjen, så kan du bare forberede deg på å pakke ned samlingen din med nisseluer.

Forskjellige varianter av nisseluen

At nisseluen skal være rød med en hvit kant nederst på, tror vi de aller fleste er enige om. Men hvorfor ikke gjøre det lille ekstra ut av julefeiringen? I dag får man kjøpt nisseluer med «spesialeffekter», som for eksempel blinkende lys og kanskje til og med en liten julesang. Enkelte luer kan til og med bevege seg i takt med musikken, mens andre igjen står av seg selv gjennom ståltråd på innsiden av luen. Skal man kjøre fullt julekostyme og leke julenisse er det nok den «vanlige» julenisseluen som gjelder, men vil man vinne oppmerksomhet så finnes det mange morsomme varianter der ute.

Eller hvis man virkelig vil skille seg ut, så går man heller for en lue av typen «julenissens hjelpere». Da tenker vi naturligvis på de små, flittige alvene som hjelper julenissen med å pakke presanger. Alveluene er typisk grønne med røde detaljer på, og også her får man kjøpt komplette alvekostymer dersom man ønsker å dra den helt ut. Ellers finnes det nok også mange andre spennende julekostymer for deg som vil være noe annet enn julenisse og alv, som for eksempel reinsdyr. Eller kanskje du kan kle deg ut som en presang?


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post