Klassiske juletradisjoner

Når julen nærmer seg gleder de fleste seg til feiringen. Man gjør en rekke ting vi kaller juletradisjoner. Det er ikke alltid vi tenker så mye over hvorfor vi gjør disse tingene, men vi gjør dem likevel. Mange av tradisjonene stammer fra mange år tilbake, og andre vet vi nesten ikke hvor kommer i fra. 

Lenge før julen er kommet, pynter vi til advent og setter opp fire lys i en adventsstake. Barna får adventskalendere og godterier, mens mor etter hvert begynner å vaske og rydde mer enn noen gang. Far drar ut i skogen for å hugge et juletre som vi setter inn i stua, og familie og venner kommer på besøk. Hva er alle disse tradisjonene og hvorfor har vi dem?

Advent

Advent er en periode før jul som settes i gang ved den første søndag i advent, som vanligvis begynner i starten av desember. Denne perioden skal være en slags ventetid, hvor vi forbereder oss på høytiden som skal komme. I dag er dette tiden hvor barna forventer julekalender i forskjellig slag. Det er gjerne mødre som setter i gang dette spetakkelet og det er ikke uvanlig at sønner langt opp i førtiårene får tilsendt det ene og det andre juggelet som en takk for kaffen sist gang de møttes.

Advent kan også være en tid der man kan tulle litt med kollegaene. Da tar man på seg den styggeste julegenseren de kan finne, og lage en uhøytidelig konkurranse før årsregnskapene skal sendes inn.

Sjekk ut denne stygge julegenseren da vel!

Morsom og stygg julegenser

Pynte og vaske til jul

I julen skal vi gjennom en renselsesperiode både for kropp og sjel. Faktisk var det vanlig å faste ukene før jul, men ofte anser vi dette som et tiltak i dårlige tider. Men fasten gjør faktisk at vi som mennesker går gjennom en fase hvor kroppen renses og blir klar for nye strabaser på det nye året. 

Det samme hvor vi i huset, som en slags renselsesprosess. Vi pusser sølvtøyet og vasker tak og vegger. Vi pynter med juledekorasjon og oss selv med jule-klær og det fineste vi har. Noen vasker og pynter også fordi de skal få besøk av svigermor. Da kan det være lurt at badet ser nyvasket ut og at sengene har nytt trekk.

Pynting har tatt helt overhånd, og enkelte fyller strømregningen med dekorative lydbånd rundt hele huset, hagen og innkjørselen. Sammen med nisser og troll, girlandere og juggel, pyntes også husene utvendig i dag.

Se på juleprogram

Når først julen har kommet, er det mange som må ha med seg jule-programmene. Det starter allerede lille julaften, da Grevinnen og Hovmesteren sendes til samme tid hvert år. Egentlig heter snutten "Dining Alone" og forteller oss egentlig en viktig lekse.

Når julaften er her, skal mødre og døtre seg "tre nøtter til Aksepott", mens kara helst nøyer seg med Donald Duck og tegnefilmene som går til samme tid hvert eneste år. På ettermiddagen ringes julen inn og for dem som ikke kan eller vil, sendes kirkemusikk i kjent stil. 

Enkelte vil ha en statsminister tale eller Kongens tale, men de må vente til nyttårsaften! Dette er også en tradisjon i julefeiringen som for noen varer helt til påske.

Så hva er det egentlig med disse tradisjonene?

Det faller oss inn at det er selve tradisjonen som er viktig. For en tradisjon er noe vi mennesker trenger for å føle tilknytning, samhold og kjærlighet. Og er det noe vi trenger mer av i denne verden, så er det nettopp det.

 

 

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post