Julegenserens historie – fra TV-serier på 1970-tallet og frem til i dag.

Det startet på 70-tallet.

De første julegenserne så sannsynligvis dagens lys allerede på slutten av 1800-tallet, men det var først da de dukket opp i forskjellige tv-serier på 1970 og 80-tallet de virkelig fikk sin popularitet. Opprinnelig skulle de bare være et friskt innslag i episoder i forbindelse med julefeiring, men folk likte konseptet og tok dem til seg, og de dukket etter hvert opp i en lang rekke varianter. Og i alle størrelser og fasonger.

Straks klesprodusentene oppdaget dette nye og spennende nisjeproduktet var de ikke sene om å bli med på julegenserbølgen, og i motsetning til de tidligste trøyene som nok som oftest var hjemmelagde kunne man nå kjøpe dem i butikkene. Faktisk tok konseptet så mye av at det ble etablert egne butikker kun med julegensere – og man kunne kjøpe dem hele året. 

Bridget Jones dagbok og Colin Firth.

Senere fikk julegenserne et nytt oppsving da skuespilleren Colin Firth dukket opp ikledd en genser med reinsdyrmotiv i Bridget Jones’ dagbok i 2001, og folk gikk mann av huse for å skaffe seg en maken.

Det er ingen hemmelighet at de første julegenserne nok ble laget mest for moro skyld, og mange av dem bar også preg av nettopp dette. Ikke spesielt forseggjorte og heller ikke spesielt vakre å se på. Nærmest en parodi på seg selv, men også mange virkelig flotte. Det finnes ingen egentlige regler for hvordan en julegenser skal eller bør se ut, men felles for dem alle er at de på en eller annen måte har et mønster man forbinder med julen. Det kan være morsomme motiver fra kjente og kjære juleeventyr, religiøse motiver eller regelrette vulgære gensere ment for de mer lukkede selskaper.

Julegenserne fås selvfølgelig til både til barn og voksne og i alle størrelser.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post