Hva er greia med jula og reinsdyr?

Alle har vel fått med seg at jula er til for at barna skal kose seg med gaver og leker de får fra julenissen, som hastig reiser rundt om kring og leverer ut sine presanger til alle snille barn. Slik er det hvert fall framstilt, selv om de fleste av oss vet hva som virkelig må til for å få SÅ mange gaver under treet. Det er jobb, jobb, jobb og gjerne litt overtid med det samme man er i gang.

Julenissen selv jobber iherdig med å bli ferdig i god tid før julaften, men uten reinsdyret Rudolf og vennene hans, hadde ikke julenissen kommet langt. Disse tilsynelatende firebente krabatene har både evnen til å fly og dra en hel slede med julepakker og selveste julenissen ombord. 

Reinsdyr

Hvordan var det at denne finurlige fortellingen ble til og hvorfor akkurat et reinsdyr?

Historien bak

Det skal ikke ha vært før rundt andre verdenskrig at Rudolf ble til. Etter sigende skal det hele startet i USA, da små barn skulle få gaver av julenissen rundt om på de fleste kjøpesenter og butikker kjent som Montgomery Ward. De trengte en morsom figur på en av forsidene, og det var i denne sammenhengen de testet ut om reinsdyret ville slå an. Og det gjorde det. Barna elsket det morsomme reinsdyret, som att på til hadde en stor rød nese. Rudolf ble en kjempesuksess. 

Men det var mange forslag til navn på reinsdyret, før de falt ned på Rudolf. Både Reginald, Rolle, Rodney og Romeo ble foreslått, men ingen av dem falt i smak. Til slutt var den noen som fant på Rudolf som etter hvert også skulle bli kjennemerket.

Foressten, sjekk denne morsomme reinsdyr julegenseren vi har med LED-lys!

Julenissen trengte lys 

Det var viktig for forleggerne å finne på en morsom historie til hvordan julenissen og Rudolf ble venner. Fortellingen skal ha det til at julenissen var på sin travle ferd med å levere ut julepakker, da han kom til landsbyen der reinsdyrene bodde. Problemet for julenissen var at alle husene var mørklagt, og det tok lang tid å få levert alle gavene. Det var ikke hver natt det var månelyst heller. Men da julenissen tilfeldigvis falt overende utenfor huset til Rudolf og familien hans, fikk julenissen øye på den rød-lysende nesen til Rudolf. Gjett om julenissen fikk en smart idé! Og vips, så hadde de en fortelling om julenissen og Rudolf. Etter hvert ble det skrevet en sang:

"Rudolf er rød på nesen....." og først i 1964 kom Rodulf og vennene hans på film. Resten er historie, og om du ikke har sett Rudolf og sleden han og vennene hans drar med seg over himmelen en sen julenatt, ja da bør du følge godt med nesten gang julen skal ringes inn. 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post