Filmer du kan se i jula

Noen julefilmer passer utmerket når julestriden har senket seg og man bare kan slappe av hele dagene uten å gjøre en husflue fortred. Selv om man har vært ute på en lengre skitur i nypreparerte spor hele dagen, passer det godt med noen timer foran "titteskapet" når det lir mot det nye året en sen romjulskveld

Har du gått lei av Home Alone-filmene, Die Hard-triologien og andre mer eller mindre gjengangere, er du nok ikke alene. Trenger du litt inspirasjon for å komme i den gode julestemningen, kan du sjekke ut disse klassiske julefilmene med eventyr, skrekk og en stor dose humor med i underholdningen.

The Nightmare before Christmas

Selv om dette kanskje høres ut som en skrekkfilm, passer denne tegnefilmen både for liten og stor. For denne animasjonsfilmen fra 1993 tar for seg to høytider som er svært aktuelle de siste månedene av året. Det er Pumpin King som kjeder seg etter Halloween feiringen, og som nå vil skape litt kaos i førjulsstriden. Dette er Tim Burton på sitt beste, med makaber avanse-garde stil.

Akkurat som noen av disse stygge julegenserne vi fant!

Gremlins

Alven spiller en viktig rolle i jula!

Snakk om stygge ting, disse små krypene vi finner i denne filmen er nettopp disse hårete ballene. Men med sine søte vesner, blir likevel denne filmen helt perfekt for litt ekstra spenning i jula. For selv om Gremlins er en film helt tilbake fra 1984, vil hvert fall litt eldre lesere  kjenne nostalgien strømme inn. For her er det hverken dataanimasjon, HD eller andre hjelpemidler på disse dukkene som måtte styres mekanisk.

Gremlinsene måtte hverken eksponeres mot sollys eller mates etter midnatt, for ellers ville søtnosene forvandles til uhyrlige monster. Hvert fall for en liten stund.

Krampus

Nok engang har vi en animasjonsfilm i horror-sjangeren. Og her er det selveste julenissen som har vært slem. Michael Dougherty blander skrekk og humor i en spennende og morsom tegnefilm med mange nye vendinger og en spektakulær avslutning.

Regissøren har dessuten god erfaring med eventyrlige filmer som Superman Returns og X-Men Apocalypse!

 

A Christmas Carol

Vi kan ikke komme unna uten å nevne denne 3D animerte filmen fra Robert Zemeckis. Filmen handler om en gretten gammel riking som heller vil at sine ansatte skal jobbe i jula heller enn å være sammen med familiene sine. I filmen får Jim Carrey utfolde seg i kjent stil, men et satirisk og mørkt bakteppe. 

Dette mesterverket fra 2009 er også en nyere versjon av filmen med samme navn fra 1983. Ebeneezer Scrooge framstilles i alle livets faser og som en bitter gammel mann tar tilfeldighetenes rekker helt nye veier. 

 

Noen siste tanker om julefilmer

Det kommer utvilsomt mange gode stunder foran skjermen i jula, og de fleste må uansett få med seg slagerne som Flåklypa Grand Prix, Tre nøtter til Askepott, Reisen til Julestjernen eller en blockbuster fra "over there".

Det finnes filmer for liten og stor, og det beste er kanskje å finne noe som passer for hele familien. Men uansett hva man setter på, skal man alltid huske på å kose seg i jula. 

 

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post