Et historisk tilbakeblikk på pysjamaser

Pysjer har vært populært i flere århundrer, som et behagelig klesplagg til å bruke i senga - eller når du slapper av på sofaen hjemme. Tradisjonelle pysjer består som regel av løstsittende, tynne bukser og gensere. Etterhvert har pysjene utviklet seg og de fåes nå i mange forskjellige former og fasonger. Men hvordan ble egentlig pysjer populært?

Røtter fra det Osmanske riket 

Det er nok ukjent for de fleste at pysjer stammer fra det Osmanske riket. Til og med navnet "pajamas" kommer fra Hindu, "pai jama" eller "pae jama", som betyr "leg clothing" på engelsk. Dette er fordi de originale pysjene opprinnelig bestod av et par bukser, med en snor i midjen. Vanligvis ble de bruket sammen med en tunika som nådde til knærne. Originalt var pysj-buksene ganske tettsittende, spesielt nederst. De fleste klær i Midt-Østen og India var på denne tiden veldig forskjellige mellom kjønnene, men pysjen var ganske universal. Uavhengig av kjønn og sosiale klasser var pysjen populær.

Britene adopterte plagget

I løpet av 1700- og 1800-tallet begynte Britene i India å bruke pysjer selv. De likte det indiske nattøyet, og det var perfekt for å slappe av i. Tøyet ble introdusert i Europa rundt 1870, og engelskmennene fant raskt ut at pysjamaser var å foretrekke fremfor nattrøyene som var populært på denne tiden. Mens de originale pysjene i Midtøsten ble brukt av begge kjønn, var det hovedsakelig menn som begynte å bruke dette plagget i Europa.

Pysjer ble oppfattet som noe maskuline i utseendet, og kvinner likte dem ikke. De ville ha nattkjoler. I Vest-Europa var pysjer normalt forbeholdt de rikere i samfunnet og var et symbol på forfining. Hadde man et moteriktig pysj-sett, ble man sett på som en kulturell og velstående person.

Nye design

På begynnelsen av 1900-tallet, begynte en motedesigner ved navn Paul Poiret seg for å redesigne pysjamasene. Han ville lage en silkepysj som kunne brukes selv på dagtid, ute blant folk. Silkebuksene ble ofte paret med en stilig jakke når de skulle brukes på dagtid. Komforten vi forbinder med pysjamaser i dag, kan vi takke disse fasjonable buksene for. På 1920-tallet hadde ordet pysjamas kommet for å bli, og ble nå brukt i dagligtalen fremfor tunika som var vanlig tidligere. Pysjene ble ofte båret sammen edm en silkekåpe og trenden spredde seg raskt i hele Vest-Europa. Omtrent samtidig begynte trenden å spre seg i USA, 

Og det tok ikke lang tid før kvinner hev seg på trenden, når de så hvor komfortable pysjene mennene bar var. Dette fikk den franske designeren Coco Chanel til å begyne å designe pysjamaser, og presenterte mykere og mer feminine versjoner. Pysjer ble snart å finne i alles garderober, uavhengig av kjønn og sosial status - omtrent som fra de tidligere dagene i det Osmanske riket.

For å oppsummere; pysjer har vært gjennom en evolusjon fra begynnelsen i det Osmanske riket, til den utstrakte bruken rundt Europa og resten av verden. Og det er lite som tyder på at psyjer er noe som vil forsvinner fra markedet med det første!

I dag finnes det pysjer for flere anledninger, og matchende pysjer til hele familien har blitt mer og mer populært. Vi har selvfølgelig et stort utvalg av julepysjer til hele familien her hos oss!


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post