En skikkelig norsk jul

En norsk julefeiring er kanskje ikke som i andre land, og selv om nordmenn flest feirer jul, er det ikke alle som feirer på samme måte. Likevel er det mange som sverger til en julefeiring med familien med dertil gode tradisjoner.

Her skal vi se på noen av de tingene som gjør norsk julefeiring til noe helt spesielt.

Forberedelsene

Noe av det som gjør jule til noe så spesielt er at vi bruker nesten en helt måned til å forberede oss til den store dagen. For de voksne medfører det mye mer arbeid, stress som kan koste mer enn det smaker. Hus skal vaskes, sølvtøy skal pusses, kakesorter skal bakes, middager skal forberedes, gjester skal inviteres, kort skal sendes og ikke minst julegaver skal handles. For barna innebærer det noe helt annet. Skolen er i feriemodus, og her lager de julegaver av filt og papir. Dessuten har de fått en eller ti forskjellige julekalendere de må åpne hver dag. Her finner de enten sjokolade eller en hjemmelaget gave. Noen mødre bruker flere tusen kroner bare i julekalendere for at barna skal overøses av gode minner og mor føle seg som en god mor.

Juleforberedelsene innebærer også henting av juletre, besøk av fjerne slektninger og venner, skoleavslutninger og juletrefester og masse mer moro. Det er både St. Lucia feiring og andre merkedager før jul.

Lille julaften

Denne dagen kalles ofte dagen før dagen, og har i norsk sammenheng fått en helt spesiell stilling i denne høytiden. For på lille julaften skal det meste være klart, og foreldre og barn kan ta en velfortjent hvil i god stolene. Som regel spiser de fleste grøt denne dagen, og den skal ha en mandel i gryta. Den som får mandelen får også en ekstra gave for å sette alle inn i modus med julegaver dagen etterpå. Kvelden nytes med god drikke og spesielt "Grevinnen og hovmesteren" som europeerne kjenner som "Dinner for One"!

Julegave med en stygg julegenser

Julaften 

På julaften er den store dagen endelig kommet. Alle barn har gledet seg i mange uker allerede, men de skal få vente en god stund til. For før oppakning av julegaver er det nemlig mye som skal skje. Det er felles frokost, TV-titting med Walt Disney-kjenninger med Donald Duck og vennene. Så kommer lunsj, Tre nøtter til Askepott, påkledning av lintøyet og kanskje en tur i kirken. Mens mor eller far passer middagen ( ribbe, pinnekjøtt eller torsk), drar de som vil i kirken for å få den riktige stemningen. 

Middagen

Middagen skal serveres på det fineste servicet man har, gjerne et jule-service som har stått klart helt siden forrige jul. Middagen består gjerne av en rett, men også dessert. Desserten setter en spiss på måltidet, og for dem som enda har plass i magen, venter snart kaffe og kaker. Alt akkompagnert av øl og akevitt for de voksne og julebrus av de små.

Til kaffen får de voksne som vil gjerne en liten Cognac, mens barna fyller på med enda mere julebrus.

Julegavene

For mange er dette selve høydepunktet for hele jula. Barna har sendt inn julegaveønsker til julenissen mange måneder før (til foreldrene), og gledet seg som bare små barn kan. De voksne har allerede alt de trenger og kan vent seg vin, sokker, ullundertøy, en bok, stearinlys og servietter eller en stygg julegenser som de har fått av en god kollega eller nevø.

Det hele foregår mens noen trakter mer kaffe, fyller på med kaker og kanskje litt mer ribbesvor for dem som klarer det. 

Resten av jula

Resten av jula går med på å komme seg etter den harde påkjenningen man har gått gjennom på julaften. Og det handler også om mye aktivitet. Skiturer, besøke familie, treffe venner, ute på akebrett, fest og moro, bytte gaver, kirke-gåing og ikke minst forberedelser til nyttårsaften. Har du fått en gave du ikke likte eller passer, så kan du bytte den eller gi den til noen andre. Husk bare å ikke gi julegaven videre til dem du fikk den av. 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post