Dette må du vite om julegenseren

Selv om mange tror at trenden rundt julegensere er en ny greie, så er dette en relativt stor skivebom. Dagens unge vil kanskje tro at det å ikle seg en julegenser alltid vil være en «ironisk» greie, ettersom denne trenden skal være en slags motvekt til den stivpyntede stilen mange kjører under julefeiringen. Men visste du at sannsynligheten er stor for at moren din eller læreren din på barneskolen ikledde seg julegenser lenge før du var født? Så gammel er nemlig trenden, selv om den da var noe annerledes enn hva den er i dag.

«Ugly Christmas Sweater» på salg i alle store motehus

For selv om julegenseren var populær på 80-tallet, så ble disse genserne gjerne kjøpt i billigere butikkene uten de dyreste merkeklærne. Slik er det nemlig ikke i dag, da alle de store motehusene som Nordstrom, Target, Forever 21 og H&M alle selger julegensere i ulike prisklasser. Nå har slike gensere blitt allemannseie, der de for tretti-førti år siden kanskje var forbeholdt den noe eldre garde. Det som også er interessant er at den «stygge» julegenseren ikke alltid nødvendigvis skulle være stygg slik navnet tilsier, men at den heller ble sett på som en egen kunstform.

Det var spesielt sitcom-serien «The Cosby Show» som gjorde julegenseren populær på 80-tallet. Populariteten til genseren avtok i samme grad som TV-showet, men skulle igjen få nytt liv og bli formet på nytt gjennom internett. Det hele begynte mer eller mindre med en konkurranse i sosiale medier om å ha den «styggeste» julegenseren, og sakte men sikkert ble en trend satt i gang da stadig flere delte bilder av sine hjemmelagde gensere.

Etter hvert som de store motekjedene kastet seg på bølgen tok det ikke lang tid før julegenseren ble populær i knirker og knoker over hele verden. Det førte også til at trenden har forandret seg noe på 2000-tallet også, fra å være en trend der man skulle ha den styggeste og mest unike genseren, til at man nå kjøper masseproduserte gensere fordi de er stilige samtidig som de faller innenfor sjangeren «julegenser».

Sjekkliste for deg som vil ha en unik julegenser

Når julen nærmer seg, så blir du neppe den eneste som ikler deg en fancy julegenser. Stadig flere velger å gjøre det, og du må regne med konkurranse. Er du av typen som vil ha ekstra oppmerksomhet, så bør du følge disse tre punktene:

- VINTAGE: Søk på nettet og finn ut hvordan julegenserne så ut på 80- og 90-tallet. Her kan du hente inspirasjon og sørge for at du lager din helt unike julegenser som ingen andre har.

- JO MER, JO BEDRE: Vil du virkelig ha oppmerksomhet så legger du til flere dimensjoner til genseren din. Installer batteridrevne LED-lys eller lag 3D-effekter på genseren gjennom julekuler, snømenn eller lignende. Kanskje litt lyd og bevegelse i tillegg?

- HUSK ORDET «UGLY»: Julegenseren stammer fra det amerikanske begrepet «Ugly Christmas Sweater», som mer eller mindre betyr at alt er lov. Nisser, snømenn og engler kan være greit det, men hva med å gå for noen ekstra spesielle figurer på din julegenser …?


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post