Christmas Sweater

En christmas sweater, også kalt christmas jumper eller julegenser, er en genser med jule- og/eller vintertema. I 2010 ble genserne populære igjen, og både designerhus og billigkjeder begynte å produsere dem. En julegenser er ofte strikket.

Christmas Sweater – historien bak

stygg julegenser christmas sweater
Klassisk Christmas Sweater fra 1980-tallet

På 1980 tallet ble christmas sweaters populære, etter at programledere og andre kjente personer fra TV-programmer, som Giles Brandreth og TImmy Mallet begynte å bruke dem i juleferiene. Sangere som Andy Williams og Val Doonican hadde også hver sin christmas jumper, noe som hjalp på populariteten.

Ofte er en julegenserne en hjemmestrikket genser som gies i julegave av den eldre generasjonen. I løpet av 1990-tallet og 2000-tallet ble en christmas sweater sett på som en “tullegave”, og var ikke særlig populært. I filmen Bridget Jone’s Diary fra 2001, lærte man at en christmas sweater var noe å bli flau over.

Men i 2010 forandret ting seg. Amazon meldte om et økende salg av gensere på hele 600% i 2011, og trenden har fortsatt. Kjendiser er ofte å se i en julegenser i juleferien.

I 2012 ble genserne omtalt som sesongens “must have” av The Daily Telegraph, og det blir avholdt “Ugly Christmas Sweater Contests” årlig i USA.

burberry chistmas sweater

Burberry Christmas Sweater

High end designerhus som Burberry har også laget sine versjoner av christmas jumpers. En undersøkelse fra 2012 viste at så mye som 50% av Londons befolkning eide en julegenser.

Save the Children har årlig en egen “Christmas jumper day” hver desember – hvor slagordet er “Make the world better with a sweater”. Målet er å reise penger til arbeidet de gjør ved å at alle skal bruke sin christmas sweater på en bestemt dag, på samme måte som vi er vant til “Rosa sløyfe”-dagen her hjemme i Norge.

Vi håper vi kan gjøre Norge til et litt morsommere sted midt i all julestria med våre julegensere 🙂

Kilde: Wikipedia

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post